Naslovna » Anadolija, Turističke destinacije

Regija Kapadokije (Kapadokya)

20 May 2009

Regija Kapadokije (Kapadokya) je mesto u kojem se spajaju priroda i istorija, formirajući jedan od najlepših pejzaža na svetu. Dok su geološka kretanja formirala bele vilinske dimnjake (peri bacaları), ljudi su tokom istorije uneli tragove svojih civilizacija gradeći od stena kuće i crkve i pretvrarajući ih u remek-dela ljudske civilizacije.

Za vreme Rimskog carstva i u vreme cara Avgusta, u jednoj od sedamnaest tomova Geografike, antičkog pisca Strabona, Kapadokija je opisana kao regija koje se prostire između planine Tavor na jugu, Aksaraja na zapadu, Malatje na istoku i istočnih obala Crnog mora na severu. Danas se u Kapadokiji nalaze gradovi Nevšehir, Aksaraj, Nigde, Kajseri i Kiršehir. U stenovitom delu Kapadokije nalaze se Učhisar, Urgup, Avanos, Goreme, Derinkuju, Kajmakli, Ihlara i okolna mesta.

Tradiconalne kapadokijske kuće i golubarnici uklesani su u stene i predstavljaju jedinstvena arhitektonska ostvarenja karakteristična za ovu regiju. Ove kuće napravljene su od stena i kamena u podnožju planina. Stene, koji su jedini građevinski materijal u ovom kraju, zbog svoje strukture veoma su mekane i mogu se jednostavno obrađivati, ali se posle obrade, u kontaktu sa vazduhom brzo učvršćuju i pretvaraju se u veoma čvrst građevinski materijal. Zbog izobilja kamenog materijala i jednostavnosti obrade, u ovom kraju razvila se specifična građevinska veština koja je iznedrila jedinstvenu arhitektonsku tradiciju. Prilikom izgradnje ne koristi se ni jedan drugi materijal osim kamena, pa su tako i vrata i dvorišne zgrade urađene u kamenu. Gornji delovi vrata ukrašeni su lukovima, stilizovanim lozicama i rozetama.

Golubarnici su ovom kraju obično male građevine izgrađene u 18. i 19. veku. Neki od ovih golubarnika koji su važni za izražavanje islamske likovne prakse, napravljeni su kao manastiri i crkvice.  Povrišna golubarnika ukrašena je rezbarijama lokalnih umetnika.