Warning: Use of undefined constant use_sorting - assumed 'use_sorting' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/posetit/public_html/wp-content/plugins/wp-table/wp-table.php on line 316

Warning: Use of undefined constant wp_cumulus_widget - assumed 'wp_cumulus_widget' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/posetit/public_html/wp-content/plugins/wp-cumulus/wp-cumulus.php on line 375
Poseti Tursku » Blog Arhiva » Češme, Izmir
Naslovna » Egejsko more, Turističke destinacije

Češme, Izmir

20 May 2009

Češme (Çeşme) je ljupko gradsko središte sa lekovitim mineralnim izvorima, divnim plažama, kristalno bistrom vodom i suncem, i pravo je mesto za odmor. Nalazi se 94 km zapadno od Izmira, na samom vrhu istoimenog poluostrva. Mornari su ga zvali “mala luka”, ali je tokom vremena postao poznat kao Češme (fontana – česma) zahvaljujući velikom broju česmi sa ledeno hladnom vodom. Među arheološkim ostacima u ovom kraju ističu se ostaci eritrejskog grada iskopanog u selu Češme-Ildiri, gde su pornađeni ostaci tvrđave, karavansaraja, mnoge česme iz osmanskog perioda i druge mnogobrojne građevine.

Danas se ostaci naselja mogu videti u centru grada, na vrhu brda. Tokom iskopavanja pronađena je mala žrtvena statueta u hramu Atene Palas. Jedan od najvažnijih nalaza je statua žene koja pripada arhajskom periodu.  Danas se ova statua nalazi izložena u Arheološkom muzeju u Izmiru.

Istorija
Češme, u antici poznat kao Kejzus, bio je luka na ulazu u drevni grad Eritreju. Grad je bio važna naseobina u 6. veku p.n.e. Svoj procvat doživeo je zahvaljući razvoju trgovinskih veza sa Egiptom, Kiprom i zapadnim zemljama.

Klima
U Češmeu dominira mediteranska klima. Tokom cele godine je toplo, ali je grad izložen vetrovima koji duvaju sa severa.