Naslovna » Mediteransko more, Turističke destinacije

Ejirdir, Isparta

20 May 2009

Ejirdir (Eğirdir) u oblasti Isparta, bogat je istorijskim i prirodnim znamenitostima. Oblast je nadaleko poznata po jezeru Ejirdir koje menja boje iz sata u sat tokom čitavog dana, a takođe i po ostrvu Džan na kojem je narod Ejirdira predao povelju Mustafi Kemalu Ataturku, osnivaču Republike Turske. U Ejirdiru se nalazi Škola komandosa Turske nacionalne armije i najvažnija bolnica za osteoporološke bolesti u Turskoj. Ejirdir je takođe poznat po šumama u kojima se može naći retka vrsta hrasta –  kasnak i endemska vrsta apolon leptira.

Istorija
Pretpostavlja se da je grad Ejirdir osnovao Krez (560-547 pre nove ere), poslednji vladar Lidije. Tvrđavu unutar grad izgradili su Lidijci. U rimskom periodu tvrđava je nazvana Prostana. Veruje se da je prvo tursko naselje na ovom području nastalo posle 1071. godine. Vođa anadolijskih Sedžuka, Kiličaslan III osvojio je 1204. godine Ejirdir i okolne gradove. Seldžuci su grad nazvali Dženetabad zbog njegovih prirodnih lepota i koristili su ga kao letovalište. Ejirdir i okolina potpali su pod osmansku vlast 1391. godine.

Kasnije je ova regija došla pod vlast Mongola i Karamanogullari saveza, a Osmanskom carstvu je priključena za vreme Sultana Murata II, 1423. godine. Posle perioda Tanzimata (1839-1876), ova regija postala je deo oblasti Konja. Posle osnivanja republike Ejirdir je postao posebna oblast.

Klima
U pogledu klime, ova oblast se nalazi na prelazu mediteranske i centralno-anadolijske klime. U odnosu na gradske centre, regija ima umereniju klimu sa kišnim periodima u zimskim i letnjim mesecima.

Za više informacija o Ejirdiru posetite zvanicni sajt Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.