Warning: Use of undefined constant use_sorting - assumed 'use_sorting' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/posetit/public_html/wp-content/plugins/wp-table/wp-table.php on line 316

Warning: Use of undefined constant wp_cumulus_widget - assumed 'wp_cumulus_widget' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/posetit/public_html/wp-content/plugins/wp-cumulus/wp-cumulus.php on line 375
Poseti Tursku » Blog Arhiva » Foča, Izmir
Naslovna » Egejsko more, Turističke destinacije

Foča, Izmir

20 May 2009

Foča (Foça) se nalazi 70km severoistočno od Izmira i jedan je od najvažnijih centara jonske regije (postoji 12 gradova ove regije). Osnovali su ga Jonjani na Egejskoj obali. Foča je grad od istorijskog i arheološkog značaja, ali i mitsko naselje koje se pominje u Homerovim epovima.

Istorija
Jedan od najvažnijih urbanih centara koji su osnovali Jonjani, koji su u ovom kraju izgradili veliki broj naselja uključujući i Smirnu, bežeći pred najezdom dorskih plemena. Drevna Foča bila je deo Jonskog saveza od 12 gradova koji su se nalazili u ovoj regiji i bila je važna luka sa velikom pomorskom silom u antičko vreme, a  ime je dobila po antičkom gradu Fokeji, čiji naziv znači „pečat”. Zahvaljući mornarici, iz Foče su se razvile druge kolonije na istočnoj obali Maršala i Španije, u Veliji u blizini Pastuma i Alijani na Korzici. Foča je preživela invaziju Persijanaca, Aleksandra Velikog, hrišćana i Osmanlija.

Prema ocu istorije, Herodotu, grad Fokeja je počeo svoj najveći razvoj u 7. veku pre nove ere kad je grad uspeo da znatno unapredi svoju pomorsku flotu. Stanovnici Fokaje koristili su brodove sa 50 veslača koji su mogli prevesti 500 putnika, u vreme kad su Grci tek kretali na prva velika pomorska putovanja. Stanovnici Fokeje su upoznali helenski svet sa jadranskom Etrurijom, Iberijom i Tartezosom.

Klima
U Foči potpuno preovlađuje mediteranska klima. Leta su vrela i suva, a zime blage i kišovite. Prosečna temperatura tokom leta je 26ºC, a prosečna temeratura vode 22ºC. Najtopliji meseci su jul i avgust.