Naslovna » Mediteransko more, Turističke destinacije

Kale (Demre, Mira), Antalija

20 May 2009

115214

Poznat kao rodno mesto svetog Nikole, po kojem je napravljen lik Deda Mraza, Kale je važan grad verskog turizma u Antaliji.

Istorija
Nisu poznati osnivači Mire. Međutim, arheološka ispitivanja grobnih reljefa i načina njihove izrade, govore da je grad postojao 5 vekova pre helenskog perioda. Svoje zlatno doba grad je doživeo u 2. veku. Mira je kompletno uništena u zemljotresu 141. godine i obnovljena je sredstvima bogatog Orpoma iz Radiopolisa i Lukija Magnuna, rimskog valije. Tada je obnovljen i hram Artemije Eleutere. U ovom periodu obnovljen je i amfitetar koji je zbog svojih ornamenata smatran jednim od čuda kasno-antičkog perioda. Neke od brojinih maski koje su ukršavale pozornicu čuvaju se danas u gradskom muzeju u Demri i muzeju u  Antaliji.

Za vreme vladavine Teodosijusa II  (408-450) grad je postao likijska metropola. U ovom periodu grad je postao centar hodočašća i u njega su dolazali ljudi ne samo iz Likije, već iz celog hrišćanskog sveta, tražeći lek od raznih bolesti.  Glavni razlog ovog verovanja je to što je u ovom periodu u Miri živeo sv. Nikola.

Klima
Leta su topla i suva, a zime blage i kišovite.

Za više informacija o Kali (Demri, Miri) posetite zvanicni sajt Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.