Naslovna » Egejsko more, Turističke destinacije

Marmaris, Mugla

20 May 2009

Nekada mirno ribarsko selo, Marmaris je postao jedan od najvećih tursitčkih centara na turskoj obali Egejskog mora. Grad je danas moderan centar u kojem je turizam najvažnija privredna delatnost i malo šta je ostalo od njegove burne prošlosti. Broj stanovnika grada lesti naraste čak do 200.000, jer većina hotela, restorana, noćnih klobova i motela nudi jefine paket-aranžmane, iako u Marmarisu postoje mesta i za one sa malo dubljim džepom.

Iako je Marmaris veliki gradski centar, čije gradsko područje prati 10 km morskog zaliva, grad je takođe poznat po zelenilu prisutnom tokom cele godine, zahvaljujući borovim šumama koje okružuju grad. U zalivu postoje brojne plaže, a nekoliko drevnih gradova i malih primorskih sela nalaze u blizini Marmarisa i mogu se posetiti na jednodnevnom izletu. Nova luka za pristanak mali brodova i jahti je najveća i najbolje opremljena luka te vrste u Turskoj i predstavlja jedno od najživljih turističkih tačaka od koje kreće većina putovanja po turskoj azurnoj obali.

Osim klime, plaža i mnogih mogućnosti koje pruža sam grad, transportna infrastruktura je definitivni plus ovom gradu i doprinosi velikom prilivu turista. Postoji odlična veza sa obližnjim aerodromom Dalaman, trajekt do Rodosa i auto-put do Datče i Fethijea. Luka je privukla veliki broj privatnih brodova sa svih strana sveta, a radionica za održavanje i proizvodnju jahti nalazi se u Jalandži tesnacu. Sa svojom blagom klimom, prijatnom čak i u zimskim mesecima i impresivnim planinama sa borovim šumama u zaleđu, Marmaris ima sve šanse da ostane popularno i praktično mesto za odmor i u vremenima koje dolaze.

Istorija
Veruje se da su prve ljudske naseobine u Marmarisu postojale 3400 godina pre nove ere sa dolaskom plemena pod vođstvom vladara Kara. Cela regija nazvana je po njemu, Karija, a lepota egejske obale i mediterana na kojem su se ova plemena naselila, privlačila je i mnoge buduće osvajače.

Sulejman Veličanstveni je 1522. sakupio vojsku od 200.000 ljudi za svoju opsadu ritera Svetog Jovana na Rodosu. Posle završteka borbi, Sulejman Veličanstveni je ojačao Marmaris izgradnjom male kule koja se nalazila iznad grada. Lord Nelson i cela njegova flota sklonili su se u ovu luku 1798. godine na putu za Egipat kad je u bici kod Abukira poražena Napoleonova flota.

Marmaris je tako postao mesto na kojem se smenjuju civilizacije i na području grada postoje arhitektonski i istorijski dokazi o prisustvu engipatske, asdurske, jonske, dorske, persijske, makedonske, sirijske, rimske, vizantijske, seldžučke i osmanske civlizacije.

Klima
Leta su krajnje suva i topla, sa dnevnom temperaturom do 35°C, a zime su blage i vlažne, sa temperaturom koja se noću spušta do 5°C.  Cela oblast ima tipičnu mediteransku klimu.

Slike su preuzete sa http://www.marmaris.bel.tr