Naslovna » Mediteransko more, Turističke destinacije

Mersin

20 May 2009

kizkalesi

Površina: 15.853 km²
Broj stanovnika: 1.651.400 (2000)
Pozivni broj: 33

Mersin je važan lučki grad na obali istočnog Mediterana, i nudi sve moguće aktivnosti putnicima u ulicama u senci palmi, gradskom parku, modernim hotelima, istorijskim ostacima blizu grada, bezbrojnim plažama. Štaviše, grad je u istoriji bio poznat po imenu Svetog Pavla (on je iz Tarse) i po oblasti između Alanje i Mersina koji je Marko Antonije poklonio Kleopatri kao venčani dar.

Skoro 108 kilometara dužine obale Mersina sastoji se od prirodnih plaža. Ove plaže su omiljene zbog sitnog peska i čistoće i pogodnosti za podvodni ribolov. Kulakoj, Tašudžu, Susanolu, Kuručaj, Lamas, Jemiškumu, Kiz Kalesi, Češmeli, Oren, Balkova, Iskele, Jenikaš, Ovadžik, Bujuk Edželive i Anamur neke su od plaža. Za one koji vole istoriju i arheologiju tu se nalazi Viranšehir (Pomeipolis), grad sagrađen u oblasti koje je stalno bilo nastanjeno još od doba neolita, a ovaj grad je iz rimskog perioda.

U hriščanskom periodu grad se zvao Papadži, uništen je u zemljotresu 525. godine. Nekropolis (groblje), pozorište, javna kupatila, vodovodni kanali,a ostaci hrama još uvek postoje. Eski (stara) džamija je značajno zdanje ostalo iz otomanskog perioda (1870.). Restaurirano je u više navrata. Rimsko javno kupatilo prima veliki broj posetilaca zbog interesantnih mozaika.

143233

Distrikti: Ičel (centar), Anamur, Ajdndžik, Bozijaz, Čamlijajla, Erdemli, Gulnar, Mut, Silifke, Tarsus.

Od 320 kilometara obale pokrajine Mersin, 108 kilometara su peščane obale prirodno formirane. Bogata je vrednim istorijskim i kulturnim tekovinama. Kod Mersina se nalazi naseobina iz neolitičkog perioda, sa mnogim arheološkim i istorijskim ostacima i iz kalčeolita, i civilizacija Hetita, Rima, Vizantije i Otomana.

Mesta koja u Mersinu treba posetiti navedena su dole:

Tarsus

Mersin brdo Jumuk i ruševine Soli su mesta vredna posete.

Anamur: Anamurijum ruševine i tvrđava Mamure su značajna istorijska mesta.

Ajdndžik: Monumentalna grobnica sa 4 stuba.

Bozijaz: Arsione, Nagidos i Softa tvrđave.

Erdemli: Kanlidivane ruševine, Ajaš, Korikos, Adamkaja reljefi su važna istorijska i kulturna tekovina zemlje.

Gulnar: Mejdandžik tvrđava, Alahan manastir u Mutu.

Silifke: Dženet-Džehenem pećine, Silifke tvrđava, Tekir Ambari, hram boga Jupitera, Ajatekla, Holmi ostaci, Silifke Afrodizija, Uzundžaburč kula, Olba su najvažniji.

Galerija

Za više informacija o Mersinu posetite zvanicni sajt Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.