Naslovna » Egejsko more, Turističke destinacije

Milas, Mugla

20 May 2009

Turistička regija Milas nalazi se u pokrajni Mugla i vredna je posete zbog svojih plaža, jezera, antičkih gradova, turskih i islamskih kulturnih i umetničkih spomenika.

Istorija
Jedan od najvažnijih gradova Karije, antička Milasa, dobio je svoje ime po mitološkoj ličnosti – Milasu koji je pripadao porodici Eola, boga vetrova. Prema predanju Milas potiče sa Eolskih ostrva u Sredozemnom moru. Sufiks „asa” u nazivu Milasa pokazuje da je grad osnovan veoma davno, najverovatnije 3.000 godine pre nove ere.

Aleksandar Makedonski, koji je započeo svoja osvajanja u Aziji 334. godine pre nove ere, osvojio je južnu i zapadnu Anadoliju, uključujući i Milas, a zatim je ovu regiju predao karijskoj kraljici Adi.

Milas je učestvovao u arbitrianju klasnog sukoba na insistiranje rimskog konzula Maksmilijana i 143. godine pre nove ere postao pravni centar Rimskog carstva. Tokom vizantijskog perioda, Milet je bio središte eipiskopije, da bi ga kasnije osvojili Seldžuci, Mentešeogullari i Osmanlije.

Klima
Milas se nalazi na jugozapadu zemlje u bilizini Bodruma – zaliva Mandalja, jezera Bafa i zaliva Gokova, tako da ima veoma dugačku morsku obalu. Temperatura se retko spušta ispod 0°C, zime su tople i kišovite, a leta vrela i suva.