Naslovna » Egejsko more, Turističke destinacije

Pamukkale, Denizli

20 May 2009

Fascinantni beli bazeni kalcijuma koji se spuštaju niz ivice stena dugo su bili najpoznatija slika sa turskih razglednica. Pamukkale, što doslovno znači, “pamučni zamak” je mesto na kojem se nalazio antički grad Hijerapolis, čije ruševine su i danas sačuvane čineći ovaj kraj vrlo interesantnim turističkim mestom.

Pamukkale je nastao tako što su se potoci sa velikom količnom rastovrenog kalcijum-bikarbonata spuštali preko ivica stena, koje su se hladile, dok su na njima ostajale naslage kalcijuma. Ovaj proces je formirao prirodne bazene, zastoje i rupe pune tople vode u kojoj se može kupati.

Hoteli su počeli da niču sedamdesetih godina prošlog veka, kako bi se obezbedio smeštaj za sve veći broj turista. Uskoro potom, Pamukkale je proglašen za izuzetno prirodno i kulturno dobro i pod zaštitom je UNESCO-a. Devedestih godina država je morala da preduzme određene mere zaštite kako bi sačuvala ove prirodne bazene od uništenja. Mnogi hoteli su zatvoreni i turistima je dozovljeno kretanje samo za to određenim stazama pri čemu je za kretanje po kalcijumskim bazenima potrebno skinuti obuću. Ove mere su se pokazale uspešnim, i mnogi kalcijumski bazeni su se obnovili i upotpunili novim zalihama vode.

Klima
Leta su vrela i suva, a zime tople i kišovite.