Naslovna » Anadolija, Turističke destinacije

Urgup, Regija Kapadokije (Kapadokya)

20 May 2009

Urgup (Ürgüp), 20 km istočno od Nevšehira, jedan je od najvažnijih centara kapadokijske regije. Kao i Goreme, Urgup je imao više različitih imena tokom istorije, a mnoge pećine raštrkane u njegovoj okolini čine ga veoma privlačnom turističkom destinacijom. Urgup ima mnogo hotela, motela i mesta za zabavu, starih grčkih kuća, čiji su stanovnici napustili Tursku u razmeni stanovništva 1923. godine, i atmsoferu koja odiše tradicijom, bez obzira na razvoj moderne turističke industrije.

To je dobro početno mesto za izlete u obližnju dolinu Goreme.

Istorija
Geološka struktura ove regije je vulkanskog porekla i čitava oblast je prekrivena fantastičnim geološkim formacijama poznatim kao “vilinski dimnjaci” (fairy chimneys) nastalih usled erozije zemljišta vodom i vetrom. “ Vilinski dimnjaci” su nastali kada su reke koje su se spuštale stranama dolina i jaki vetrovi skinuli površinske slojeve mekanih vulkanskih stena dajući jedinstveni oblik ovom predelu. Urgup je važan centar Kapadokije i u istoriji je bio poznat kao: Osian, Hagios Prokopios (za vreme Vizantije), Bašhisar (za vreme Seldžuka), Burgat Kalesi (za vreme Osmanskog carstva) i konačno Urgup posle proglašenja Republike Turske.

Klima
U zavisnosti od godišnjeg doba, klima je prilično ekstremna. Leta su vrela i suva, sa toplim noćima. Zime su hladne, neki put sa snegom, dok su proleća i jeseni blagi.

Za više informacija o Urgupu posetite zvanicni sajt Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.