Warning: Use of undefined constant use_sorting - assumed 'use_sorting' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/posetit/public_html/wp-content/plugins/wp-table/wp-table.php on line 316

Warning: Use of undefined constant wp_cumulus_widget - assumed 'wp_cumulus_widget' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/posetit/public_html/wp-content/plugins/wp-cumulus/wp-cumulus.php on line 375
Poseti Tursku » Blog Arhiva » Šanliurfa
Naslovna » Turističke destinacije

Šanliurfa

27 January 2011

Šanliurfa se nalazi na jugoistoku Turske. Oduvek je imala veliki značaj kroz istoriju, obzirom na blizinu izvorištima vode i trgovačkim putevima, a poznat je i kao jedna od najstarijih naseobina Mesopotamije.

Gradu Urfa se dekretom iz 1984., ne bi li se uzdiglo herojstvo ljudi u ratu za nezavisnost, dodaje prefiks ‘Šanli’ te grad menja ime u Šanliurfa.

Grad ima bogato kulturno nasleđe, što potvrđuje i prvi Islamski Univerzitet na svetu, koji je pridodat UNESCO listi svetske kulturne baštine, a koji se nalazi u Haranu/Šanliurfi. Grad Urfa je nazvan otvorenim muzejom, jer je grad sa najviše vršenih iskopavanja do sada, sa svojim kućama, ulicama, bazarima, gostionicama, kupatilima, fontanama, mostovima, džamijama, dvorcem i gradskim zidinama pruža uvid u jedno davno vreme. Za grad se još kaže da je ‘grad proroka’, jer su poštovaoci monoteističkih religija živeli u njemu, uključujući tu i proroke poput Avrama, Jovana, Ilije i Jakova.

Umetnici, muzičari, pisci, pesnici, rukotvorine zanatlija, narodni plesovi, kuhinja i razne karakteristike Šanliurfe su važne jer prikazuju kulturne vrednosti grada.

Istorija

U okolini Šanliurfe nalaze se ostaci antičkih gradova: Sogmatar, Ozkent, i Haran

U Haranu, gradu koji se pominje i u Bibliji, nalazi se prvi Islamski Univerzitet na svetu, a grad je još poznat i po kućama od blata sa konusnim krovovima. Istorijsko verovanje koji se vezuje za Haran je da je u njemu živeo prorok Iofor u svojoj pećini, u kojoj se po bekstvu iz Eipta Mojsije naselio, i odakle je po preuzimanju svog čuvenog skiptara od proroka Iofora započeo uspon na planinu Sinaj.

Šanliurfa, poznat kao grad proroka, je bogat istorijskim, religioznim, javnim, i civilnim arhitektonskim zdanjima. Po verovanju u Šanliurfi su živeli proroci Avram, Jovan, Ilija, Iofor i Jakov.  Sva arhitektonska zdanja na najbolji način prikazuju tradiciju i umetnost kamena. U gradu ne bi trebalo zaobići manastire, crkve, hramove i džamije, kojima grad obiluje i koji reprezentuju bogatu duhovnu tradiciju ovih prostora.

Mozaici i muzej

Haleplibahče mozaici, koji su pukom srećom otkriveni kada ih je buldožer slučajno iskopao prilikom radova na infrastrukturi, su među najfinijim primerima mozaika istočnog sveta. Karakteristično za Haleplibahče mozaike je visok nivo prefinjenosti i korišćenje jako sitnih kamenčića u boji.  Smešteni u period između 3v. i 5v. Haleplibahče mozaici su najraniji primer mozaika iskopanih u Edesi do sada.

Muzej u Urfi otvoren 1969 ima 3 arheološke i jednu etnograpsku postavku i peti je najveći muzej u Turskoj sa 74.000 dela i artefakta, gde je izložena i najstarija statua na svetu ‘Baliklogöl statua’