Naslovna » Kulturna dešavanja

5. Festival turskog filma u Beogradu

20 October 2016

5th-turkish-film-festival-posterPetu godinu zaredom pred beogradsku publiku dolaze neka od najnovijih ostvarenja turske kinematografije. Peti po redu Festival turskog filma održaće se od 26. do 30. oktobra u zgradi Jugoslovenske kinoteke, u Uzun Mirkovoj 1.

U okviru Festivala, koji se organizuje po peti put biće prikazano 6 filmova: „San leptira“ („Kelebeğin Rüyası“), „Krimljanin“ („Kırımlı“)‚ „Šapni ako zaboravim“ („Unutursam Fısılda”), „Požar!“ („Yangın Var”), „Napitak” („İksir”) i “Gazda želi srećan kraj“ („Patron Mutlu Son İstiyor”).

Publika će premijerno moći da gleda ostvarenje Jilmaza Erdogana (Yılmaz Erdoğan) – „San leptira“, koje je pored mnogobrojnih osvojenih nagrada širom sveta,  ujedno i najskuplji film ikada snimljen u Turskoj.

 

Program festivala

SREDA 26. oktobar

18:30 San leptira / Kelebeğin Rüyası (118 min) *

Režija: Jilmaz Erdogan

Glavne uloge: Kivanč Tatlitug, Mert Firat, Jilmaz Erdogan

* ulaz moguć samo uz pozivnice

 

ČETVRTAK 27. oktobar

17:00 San leptira / Kelebeğin Rüyası (reprizni termin)

20:00 Krimljanin / Kırımlı (118 min)

Režija: Burak Džem Arliel

Glavne uloge: Murat Jildirim, Selma Ergeč, Baki Davrak

 

PETAK 28. oktobar

17:00 Krimljanin / Kırımlı (reprizni termin)

20:00 Šapni ako zaboravim / Unutursam Fısılda (112 min)

Režija: Čagan Irmak

Glavne uloge: Farah Zejnep Abdulah, Mehmet Gunsur, Išil Judžesoj

 

SUBOTA 29. oktobar

17:00 Šapni ako zaboravim / Unutursam Fısılda (reprizni termin)

20:00 Požar! / Yangın Var (98 min)

Režija: Murat Saračoglu

Glavne uloge: Osman Sonant, Nesrin Džavadzade, Javuz bingol, Erkan Džan

 

NEDELJA 30. oktobar

17:00 Napitak / İksir (84) *

Režija: Birkan Uz

Glavne uloge: Džansu Tosun, Seda Guven, Keremdžem

* besplatna projekcija

20:00 Gazda želi srećan kraj / Patron Mutlu Son İstiyor (105 min)

Režija: Kivanč Baruonu

Glavne uloge: Tolga Čevik, Ezgi Mola, Murat Bašoglu

 

Sinopsisi:

San leptira / Kelebeğin Rüyası

Godina: 2013.

Žanr: Drama, romansa

Radnja filma se odvija 40-ih godina 20. veka, a u centru priče se nalaze dvojica mladića, Rustu Onur i Muzafer Tajip Uslu. Oni su pripadali pesničkom pokretu Garip i zarađivali su za život pišući poeziju u vreme kada je Drugi svetski rat zahvatao sve oko sebe. Priča doživljava preokret kada se obojica zaljubljuju u dve devojke. Trudeći da se izbore sa vladajućim sistemom u društvu i religioznim barijerama koji ugrožavaju njihovu ljubav, profesiju i prijateljstvo, njihov život se menja.

 

Krimljanin / Kırımlı

Godina: 2014.

Žanr: Drama, istorijski

Drugi svetski rat. Grupa zarobljenih tatarskih Turaka patriota dobila je šansu da oslobodi svoju domovinu od ruskih okupatora ako se budu zajedno borili s nemačkim snagama. Međutim, u ratu ljubav, strast i porodična odanost i dalje igra veliku ulogu, pa savezništvo može biti nepouzdano. Film Krimljanin donosi dramatične bitke i konflikte u uzbudljivoj priči koja izbegava klišeje, te slika portret strašnih vremena koja imaju mnogo toga zajedničkog sa savremenim događajima.

 

Šapni ako zaboravim / Unutursam Fısılda

Godina: 2014.

Žanr: Drama, romansa

Dve sestre Hatidže i Hanife su čista suprotnost. Hatidže, puna strasti i ljubavi prema muzici, teži ka ostvarenju svojih snova, dok je Hanife veoma konzervativna i povučena osoba. Jednog dana muzičar Tarik dolazi u potragu za novim talentima i pronalazi Hatidže. Između njih se rađa ljubav, a želja da postane velika zvezda odvodi Hatiže sa Tarikom u Istanbul. Posle mnogo godina Hatidže se vraća u kuću svoje sestre Hanife koja ju je čekala tražeći odgovore na neka pitanja.

 

Požar! / Yangın Var

Godina: 2011.

Žanr: Komedija, avantura

Grad Dijarbakir je poklonio gradu Trabzonu jedno vatrogasno vozilo. Vatrogasac Košman biva zadužen za dovoženje vozila u Trabzon. Na putu od Dijarbakira do Trabzona Košman doživljava pravu avanturu uz neočekivanu gošću pored, dug put ispred i veličanstvenu prirodu oko sebe. Putovanje u Trabzon ispunjeno smehom, tugom i uzbuđenjem će promeniti Košmanov i Asjin život.

 

Napitak / İksir

Godina: 2014.

Žanr: Animirani film, komedija, avantura

Kerem, koji je sada popularni rok muzičar, odrastao je sa svojom mlađom sestrom Buse na farmi svog dede nakon što su izgubili svoje roditelje. Deda je pravi izumitelj koji je jednog dana napravio napitak uz pomoć kojeg ljudi mogu da razgovaraju sa životinjama. S ciljem da spreči da formula dođe u ruke pogrešnih ljudi, deda formulu za napitak čuva u tajnosti. Međutim, dečak iz istog sela, koji je zaljubljen u Buse, zna za postojanje ovog napitka…

 

Gazda želi srećan kraj / Patron Mutlu Son İstiyor

Godina: 2014.

Žanr: Komedija, romansa

Sinan je poslat od strane svog gazde u Kapadokiju da napiše jedan scenario. Dok čeka da mu se javi inspiracija za pisanje, Sinan nailazi na Ejlul, ćerku vlasnika hotela u kom on odseda. Nakon toga se sreće sa Farukom, bivšim prijateljem i sadašnjim neprijateljem. Pišući scenario, Sinan vidi da srećnog kraja neće biti, dok njegov gazda insistira na tome da kraj bude srećan. Zabavna avantura prepuna lepih prizora, šarenih balona i zanimljivih likova.