Naslovna » Kulturna dešavanja

Ciklus Turskih filmova u Niškom bioskopu Kupina od 14. do 19. oktobra

14 October 2016

Od 14. do 19. oktobra u Niškom bioskopu Kupina možete pogledati neka od najboljih dostignuća turske kinematografije.

Filmovi koje ćete moći da pogledate:

14.10. u 22h – “Na putu do škole” [Iki Dil Bir Davul] – Film prati godinu dana turskog učitelja koji uči turski jezik kurdsku decu u zabačenom selu u Turskoj. Deca ne govore turski, nastavnik ne govori kurdski i postaje izgnanik u sopstvenoj zemlji.

15.10. u 22h“Bauk” [Mommo] – Brat i sestra su razdvojeni nakon što njihova majka umre, otac se ponovo oženi i maćeha ih odbaci.

16.10. u 22h“Devojka sa crvenom maramom” [Selvi Boylum Al Yazmalım] – Priča o dilemi jedne žene između ljubavi i razuma. Asja, mlada žena koja ima strogu majku, upoznaje Ilijasa, najvećeg ženskaroša u gradu i brzo se zaljubljuje.

17.10. u 22h“120” – Tokom Sarikamis bitke, Otomanska vojska ostane bez municije i apleluje na narod iz Vana da im pomogne, jer oni imaju zalihe. Prvi svetski rat je u jeku i ljudi se bore na četiri ugla carstva i zbog toga ne mogu da odgovore na apel.

18.10.u 22h“Skoro nemoguće” [Uzak Ihtimal] – Muzein Musa se zaljubljuje u svoju komšinicu, katločku sestru Klaru. Priča postaje još izuzetnija kada Muzein upozna Jakupa, koji je na neki način povezan sa Klarom.

19.10. u 22h“Jesen” [Sonbahar]- Film prati priču čoveka koji se muči nakon puštanja na slobodu posle 10 godina političkog zatvoreništva.

Ciklus turskih filova se organizuje u saradnji sa Kancelarijom za kulturu i turizam Republike Turske u Beogradu.

Više informacija o programu na linku