Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/posetit/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3207

Warning: Use of undefined constant use_sorting - assumed 'use_sorting' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/posetit/public_html/wp-content/plugins/wp-table/wp-table.php on line 316

Warning: Use of undefined constant wp_cumulus_widget - assumed 'wp_cumulus_widget' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/posetit/public_html/wp-content/plugins/wp-cumulus/wp-cumulus.php on line 375
Poseti Tursku » Blog Arhiva » Turski nacionalni mjuzikl „Ptica Feniks“, 26. novembra na Sceni „Raša Plaović“
Naslovna » Kulturna dešavanja

Turski nacionalni mjuzikl „Ptica Feniks“, 26. novembra na Sceni „Raša Plaović“

23 November 2017

poster_ptica_feniksU okviru „Balkanske turneje“, pod pokroviteljstvom Predsedništva Republike Turske, u nedelju 26. novembra na Sceni „Raša Plaović“ (20,00) biće izveden mjuzikl „Ptica Feniks“, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

Premijera je održana 5. maja prošle godine u istanbulskom Kongresnom centru Halič (Haliç), i odmah nakon toga, mjuzikl je deset puta zaredom odigran u okviru izložbe EXPO u Antaliji.

„Balkanska turneja“ započela je u Grčkoj, nastupom u Solunu 19. novembra, a osim u Beogradu, predstava će gostovati i u Skoplju, Tirani, Sarajevu, Zagrebu, Bukureštu i na kraju, 3. decembra u Sofiji, gde će se turneja i završiti.

Sastav mjuzikla “Ptica Feniks” čini 45 članova hora, orkestra i plesnog ansambla Muzičke redakcije turske državne televizije TRT, uz multimedijalnu podršku nove generacije.

Dirigent je Musa Gočmen (Musa Göçmen), a scenarista Siri Ali Talaj (Sırrı Ali Talay).

Cilj projekta je da se posredstvom umetnosti, koja je ujedno i najvažnije sredstvo komunikacije, celom svetu, počev od balkanskih zemalja, predstave jedinstvene prirodne, istorijske i kulturne dragocenosti Turske.

Mjuzikl je inspirisan delom “Jezik ptica” iranskog pesnika Feridun Atara (Farīd ud-Dīn Aṭṭār) iz 1187. godine.

Ptica Feniks (ili Simurg) simbol je puta ka unutrašnjem biću, prosvetljenja, oslobađanja od strahova i slabosti, čak spremnosti na nepostojanje kako bi se došlo do postojanja u punom smislu.

Mjuzikl predstavlja visokokvalitetni spoj tradicionalne turske muzike, od pesama sa dvora, seoskih turkija, tekijskih ilahija do starih uspavanki i plesova na prostorima od Srednje Azije do Srednjeg Istoka, od Balkana pa sve do Kavkaza.

Svaki gledalac će u ovom delu moći da pronađe delić sebe, pritom ne osetivši nikakve podele, ni verske, ni etničke niti klasne.