Naslovna » Novosti

Kuća opere na Taksimu – novi simbol Istanbula

3 July 2018

Kuća opere, za koju se očekuje da postane jedan od novih simbola Istanbula, biće podignuta na Taksimu. Dizajnirana kao  “A multi-venue performing art centre”, po završetku izgradnje 2019. godine kuća opere će postati jedan od najznačajnijih umetničkih centara u Evropi, kao i jedno od najlepših arhitektonskih dostignuća u Istanbulu.

Započet je i projekat izgradnje novog Kulturnog centra “Ataturk” u Istanbulu veličine 102.736 m2, na čelu kojeg se nalazi Murat Tabanlioglu, sin Hajati Tabanlioglua koji je bio arhitekta stare zgrade ovog kulturnog centra. Nova zgrada će se nalaziti na istoj lokaciji, na poznatom trgu Taksim.

U okviru projekta izgradnje novog kulturnog centra i kuće opere koja će sadržati 5 različitih celina, nalaze se takođe i 3 velike sale kapaciteta do 3.737 osoba, studio za snimanje i sale za probu, galerije i izložbeni prostori, radne sobe za soliste i orkestar, konferencijske sale, restorani i kafići, kao i pešačka zona i sokaci koji međusobno spajaju sve ove kulturne jedinice.

Izgled budućeg projekta možete pogledati na slikama ispod:

AKM-3 resize AKM-2 resize AKM-1 resize AKM-6 resize AKM-5 resize AKM-4 resize