Naslovna » Novosti

Odbrojavanje do otvaranja Muzeja Troje

3 July 2018

Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske je 2018. godinu proglasilo godinom Troje, pošto je pre tačno 20 godina ovaj antički grad uvršten na UNESCO listu svetske baštine. Od strane ministarstva u prvih 5 meseci ove godine upriličeno je na stotine različitih kulturnih, umetničkih, naučnih i sportskih dešavanja kako u Turskoj, tako i širom sveta, a sve to sa ciljem promocije grada Čanakkalea, koji je postao centar okupljanja na međunarodnom nivou.

Muzej Troje na Dardanelima, mestu gde se spaja istok sa zapadom, postaće novi dom istoriji i mitovima starim 5000 godina i predstavlja Trojansku civilizaciju koja je od velikog značaja za Republiku Tursku i svetsku kulturnu baštinu. Svi detalji o Troji biće izloženi u muzeju stvarajući svest o tome kako je ona izgledala i učiniće da ovaj antički grad ponovo oživi.

Muzej Troje sagrađen je na zemljištu površine 37.250 m2 nedaleko od originalnih ruševina grada, a površina zgrade iznosi 12.765 m2. Zgrada muzeja je dizajnirana tako da bude iste visine poput onih zgrada koje su činile ovaj antički grad pre iskopavanja. Muzej Troje, izabran od strane prestižne komisije na nacionalnom takmičenju u dizajnu u konkurenciji od preko 150 projekata, postaje jedan od najvažnijih arheoloških muzeja na svetu i biće svečano otvoren u julu ove godine. Velikom otvaranju prisustvovaće mnogobrojne zvanice i lideri iz sveta kulture i turizma, predstavnici turskih i svetskih medija, kao i vodeća imena iz sveta umetnosti i sporta.

U Muzeju Troje u izložbenom prostoru veličine 3.000 m2 biće izloženo približno 2.000 dela iz Troje i Troasa, poput skulptura, sarkofaga, natpisnih ploča, oltara, metalnih posuda, zlata i novčića, koja svedoče o ljudskoj istoriji i Trojanskoj civilizaciji. Takođe, 24 komada zlatnog nakita ukradenih iz ruševina Troje i odnetih u Sjedinjene Američke Države vraćenih u Tursku 2012. godine kao rezultat inicijativa Ministarstva kulture i Turizma Republike Turske biće izloženi u svom novom domu.

Posetioci muzeja počev od ulazne kapije prate priču ovog arheološkog muzeja na 4 sprata kroz sledećih 7 celina: “Arheologija regije Troas”, “Bronzano doba Troje”, “Ilijada i Trojanski rat”, “Troas i Ilion u antičkom periodu”, “Doba Vizantijskog i Osmanskog carstva”, “Istorija arheologije” i “Tragovi Troje”. Svako od ovih izvanrednih dela prezentuje se posetiocima na jedinstven i impresivan način kroz diorame, animacije, interaktivni film ili simulacije.

Slike projekta zgrade muzeja možete pogledati ispod:

Troya_Müzesi_1 Troya_Müzesi_2