Naslovna » Novosti

Turski specijaliteti na 91. dodeli Oskara

28 February 2019

Zahvaljujući turskom udruženju „Turkey ONE“ najveće svetske filmske zvezde imale su priliku da probaju neke turske specijalitete u okviru ovogodišnje dodele Oskara.

Na 91. dodeli Oskara u Los Anđelesu turski kuvari Yigit Mirzaoglu [Yiğit Mirzaoğlu] i Džihan Kipčak [Cihan Kıpçak], pod vođstvom Volfganga Puka [Wolfgang Puck], čoveka koji je već 25 godina glavni kuvar na ovoj manifestaciji, zajedno su pripremili neka od najznačajnijih turskih jela. Tako se na meniju našlo jelo „Alinazik“ iz Gazi Antepa, potom sarmice od listova vinove loze sa maslinovim uljem i višnjom – jelo koje su tokom 500 godina na svojim trpezama imali turski sultani. Pored ova dva jela, najveće filmske zvezde imale su priliku da probaju i specijalitet egejske obale – lubin u vinovoj lozi, kao i mantije iz Kajserija. Od poslastica zvezde su poslužene suvom baklavom i kadajifom, a sve to uz neizostavno piće sultana – sok od nara pripremljen na osmanlijski način.

 Na prošlogodišnjoj dodeli Oskara meni su činili Adana kebap, punjene ćufte i slatko od tikve.

Predsednica udruženja Demet Sabandži Četindogan izjavila je kako je ponosna na činjenicu da se ove godine našlo više turskih jela na meniju i da su najveće filmske zvezde imale priliku da probaju neka od tradicionalnih turskih specijaliteta. Predstavljanje Turske kroz kulinarstvo na jednom od najgledanijih i najprestižnijih svetskih događaja vrlo je bitno u promociji zemlje i značajan korak ka promovisanju Turske kao jedne od vodećih turističkih i kulinarskih destinacija.