Naslovna » Anadolija, Turističke destinacije

Ankara

20 May 2009

Površina: 30.715 km²
Broj stanovnika: 4.007.860 (2000)
Pozivni broj: 06

Istorija Ankare i njene okoline datira još od civilizacije Hata iz bronzanog doba. Dve hiljade godina pre Isusa, Hetiti su postali dominantna sila regiona, a zatim su usledili Firgijci, Lidijci i Persijanci. U 3. veku p.n.e. keltski narod poznat kao Galaćani proglasili su Ankaru za svoj glavni grad. Naziv Ankara potiče od reči ‘Ankira’, što znači ‘sidro’.

Ankara je dobila na značaju pod vođstvom Ataturka tokom nacionalnog otpora koji je usledio nakon Prvog svetskog rata. Proglašena je glavnim gradom nove Turske republike 13. oktobra 1923. kada je Nacionalnim ratom za nezavisnost Turska oslobođena strane okupacije.

Zauzimajući jedan od najvažnijih delova grada, Anitkabir, veličanstveni mauzolej, napravljen je za uspomenu na Ataturka. Ovo zdanje, koje je završeno 1953. godine, sinteza je antičkih i modernih arhitektonskih tema, i dokaz je elegancije i snage turske arhitekture.

Najstariji delovi grada okružuju tvrđavu. Aladinova džamija se nalazi unutar njenih zidina i još uvek je jedan od najboljih primera umetnosti i drvodelnog zanata Seldžuka, uprkos činjenici da su ga obnovili Otomani. Ova oblast je doživela obnovu restauracijom mnogih interesantnih turskih kuća, kao i otvaranjem nekoliko umetničkih galerija i finih restorana koji su primeri tradicionalne turske kuhinje. Blizu kapije tvrđave nalazi se Muzej anatolske civilizacije, koji je predivno obnovljen deo starog bazara. Tu se nalaze neprocenjivi artifakti koji pripadaju paleolitskom i neolitskom periodu kao i periodu civilizacija Hata, Hetita, Frigijaca, Urartu i Rima. Kulturni i umetnički život.

Ankare je veoma živ sa mnogim izabranim baletskim, pozorišnim, operskim i folklornim predstavama. Gradski Filharmonijski orkestar, koji uvek svira pred prepunim auditorijumom, naročito je poznat.

Distrikti:
Altindag: nalazi se 1 km od centra grada i nastanjen je još od praistorijskih vremena. Važan centar tokom perioda Seldžuka i Otomana, grad ima mnogo znamenitosti za videti. Među njima su Tvrđava Ankare, Avgustov hram, Julijanov stub, rimska kupatila, Memorijalni centar republike, Muzej anatolske civilizacije, Državni muzej slikarstva i skulpture, Etnografski muzej, Muzej rata za nezavisnost, Muzej republike. U ovoj oblasti takođe se nalaze grobnice Karadžebeja, Ahi Serafetina, Hadži Bajram Veli Efendije, Karjagdija, Gulbabe i Izetin Babe, kao i Hadži Bajram, Aslanhane, Ahi Elvan, Aladinova, Zindžirli, i Kursunlu džamije.

Džankaja: To je jedan od najvažnijih distrikata u Ankari, sa velikim brojem mesta interesantnih za turiste. Ataturk Orman Džiftligi, Ejmir jezero, Elmadag skijališta, Ahlatlibel sportski i zabavni centar nalaze se u ovoj oblasti.

Dugačka lista turističkih atrakcija uključuje: Anitkabir, Ataturk muzej, Ataturk memorijalni centar (Zafer Aniti-Sihije), MTA prirodnjački muzej, Bezbednosni memorijal, Etnografski Ataturk memorijal, Prirodnjački muzej, Arheološki muzej Bliskoistočnog tehničkog univerziteta, Državna slikarska i vajarska galerija, Memorijalni park, Botanička bašta, Abdi Ipekdži park, Guven park, Kurtulus park, Kugulu (Labud) park, Park narodnog suvereniteta, Ahmet Arif park i sportski objekti kao što su opštinska klizališta i zatvoreni bazen u 100 Jil. Tu je takođe i Muzej igračaka (Džebedži-Ankara Fakultet univerzitetskog obrazovanja), Hetitski memorijal, zgrade Atakule Turske narodne skupštine.

Kedžioren: je jedan od centralnih distrikata Ankare i dom svetskog najvećeg meteorološkog centra, kao i nekoliko odseka ankarskog univerziteta, Ataturk sanatorijuma i Gulhane vojnomedicinske akademije. Tu je takođe stara ankarska poljoprivredna škola, koju je Mustafa Kemal Ataturk koristio kao vojni štab tokom Rata za nezavisnost, a sada je muzej.

Jenimahale: Jenimahale se nalazi u gradu i ima znamenitosti koje reflektuju bogatu istoriju ove oblasti.  Glavna atrakcija je most Akopru, koji je 1222. sagradio seldžučki vladar Aladin Kejkubat na starom bagdadskom trgovačkom drumu preko reke Ankare, koji ima četiri velika luka i tri mala.

Izvan grada
Akjurt:
nalazi se 33 km od centra grada i naseljen je od ranog bronzanog doba do 14. veka. Velika humka 15 metara visoka i 200-300 metara u prečniku pronađena je 1 km severoistočno od sela Balikhisar, koje datira od 3. milenijuma p.n.e., i pripada ranom bronzanom dobu.

Ajas: Ovaj distrikt, koji se nalazi 58 km od Ankare, poznat je po svojim termalnim izvorima. Radioaktivne vode Karajaka termalnih izvora i mineralna voda za piće, 23 km zapadno od Ajasa, poznati su kao blagotvorni za ljude slabog zdravlja. Vinogradi u Karaderu, Ovi, Ariklariju i Kirazdibiju su neki od prirodnih resursa ove oblasti.

Bala: Šuma u nacionalnom parku Bejnam, 35 km od Bale na rubu distrikta, važan je rekreacioni centar za građane Ankare, kao i lokalno stanovništvo Bale.

Bejpazari: Nalazi se 99 km od Ankare, istorija Bejpazarija datira od Hetita i Firgijaca. Bejpazari i okolinu su kontrolisali Galaćani, Rimljani, Seldžuci i Otomani, a u jednom trenutku je bio episkopski centar. Po istorijskim artifaktima i starim mapama, znamo da je prvobitno ime Laganija kasnije promenjeno u Anastasiopolis.

Ova šarmantna oblast je čuvena po svojim istorijskim kućama, majstorima srebra i šargarepama. U toj oblasti se nalaze mnoga interesantna mesta, uključujući Bogazkesen grobnicu, Suluhan, stara kupatila, džamiju sultana Aladina, Aksemsedin džamiju, Kursunlu džamiju, Rustem Paša kupatila, grob Gazi Gunduzalpa (Hirkatepe), grob Kara Davuta (Kujumdžuteke) i grob Karadža Ahmeta.

Teke gorje: Egriova gorje, 10 km od grada, jezero i geološke strukture liče na ‘vilinske’ dimnjake oko sela Dereli, i predstavljaju samo neka od interesantnih mesta ove oblasti.

Džamlidere: Distrikt Džamlidere se nalazi 108 km severozapadno od Ankare. Tu se nalazi džamija iz seldžučkog perioda, u blizini grada Pedženeka. Takođe je moguće naići na ostatke grobova i naseobina iz vizantijskog doba.

Džubuk: Džubuk je 39 km udaljen od gradskog centra Ankare. Ostaci tvrđave u Aktepu i Izdubljena stena (Ojulu Kaja) grob u selu Karadana su ostaci iz naseobine Hetita. Kasnije su tom oblasti upravljali Frigijci, Galaćani, Persijanci, Rimljani, Vizantijci i Seldžuci, a takođe je imala važnost tokom Otomanskog carstva. Šuma oko Džubuk Dama i jezera Karagol su važni centri za rekreaciju.

Elmadag: Firgijci, Lidijci, Persijanci, a kasnije i Rimljani su vladali u blizini Elmadaga, smeštenog 41 km od centra grada. Motivi i stilovi lokalnih ručno tkanih tepiha, ćilima i raznih torbi datiraju još od vremena Seldžuka. Pravljenje tepiha se još radi u selima Teke i Akdžali, dok ćilimi i ručno tkane torbe još uvek čuvaju svoje kulturne korene u selima Akdžali, Deliler, Hasanoglan, Karadžahasan i Kajadibi.

Etimesgut: Distrikt Etimesgut je 20 km udaljena od centra Ankare. Poznato je da su Frigijci i Hetiti imali naseobine u ovoj oblasti. Ovu oblast u naseljivali uglavnom Turci koji su imigrirali iz zapadne Trakije nakon proglašenja nezavisnosti Turske republike.

Istorijske železničke stanice Gazi i Etimesgut, koju je Ataturk koristio na svojim putovanjima u i iz Istanbula, su interesantna mesta. Ahi Mesud i Ahi Elvan, obojica velike i važne ličnosti, dale su ime ovoj oblasti, a grob Ali Elvana je pronađen u dvorištu džamije Elvankoj.

Evren: Istorija ove oblasti, koja se nalazi 178 km od Ankare, datira iz hetitskog perioda. U toj oblasti, duž puta Evren-Sarijahsi, oko 2 km od Evrena, nalazi se humka, u kojoj su nađeni keramički artifakti koji datiraju iz prvog milenijuma naše ere. Sigirdžik tvrđava, 2 km jugozapadno od sela Džatalpinar, pripada kasnom vizantijskom i otomanskom periodu.

Golbasi: Nalazi se 20 km od Ankare, Golbasi i okolina su važni za Ankaru u smislu rekreacije, letnjeg izletišta i turizma, kao i mesto važnih industrija. Jezera Mogan i Ejmir sa svojom prirodnom lepotom, čistim svežim vazduhom i pecanjem čine ovu oblast privlačnom za turiste i lokalno stanovništvo.

Sela u ovoj oblasti sva imaju fascinantnu pozadinu, i vredi videti mnoga mesta. Na primer: humke i artifakte u selima Selametli, Gokdžehojuk i Bezirhane; rimske grobove i stubove u selu Taspinar; vizantijske kovanice i artifakte pronađene u Karaoglanu; i ostatke crkava koje pripadaju ranohrišćanskom periodu u selima Jurtebeji i Karaoglanu.

Gudul: Nalazi se 89 km severozapadno od Ankare. Istorija Gudula datira iz 3500-3000. p.n.e. Pećine pronađene pored Kirmir reke, koja teče kroz ovu oblast, nose dokaze o postojanju hetitske naseobine.

Hajmana: Termalni izvori Hajmane, 73 km od Ankare, svetski su poznati i korišćeni su čak u doba Hetita. Posle Hetita, objekti termalnog izvora su popravljeni tokom rimskog perioda; a grad, čiji se ostaci još uvek mogu videti, osnovan je 1,5 km istočno od Hajmana i postao je terapeutski centar.

Kaledžik: Nalazi se 71 km od Ankare; za Kaledžik se veruje da je prvi put nastanjen u ranom kalkolitu između 3500-4000. p.n.e. Značajna istorijska mesta u ovoj oblasti uključuju Hasbej, Saraj i Tabakhane džamiju, grobnice Kazandžibabe i Alisoglua, most Develioglu koji prelazi preko reke Kizilirmak, i tvrđavu Kaledžik.

Kazan: Nije tačno poznato kada je Kazan osnovan, nalazi se 45 km od centra grada. Iskopavanja su otkrila jedan broj istorijskih artifakata koji pokazuju da su tu oblast koristile razne civilizacije kao naseobinu.

Kizildžahamam: Nalazi se 83 km od Ankare, Kizildžahamam je grad sa najgušćom šumom u regiji. Termalni izvori Sej Hamami, 16 km od Kizildžahamama, imaju bogatstvo mineralnih voda, i među najvažnijim termalnim izvorima su u zemlji.

Nalihan: Istorija Nalihana je slična istoriji gradova u okolini. Sedište distrikta, Nalihan, 161 km od Ankare, osnovano je 1599. kada je vezir Nasuhpaša dao da se tu sagradi han – odatle i ime. Krov ovog 3000 m2 hana je u lošem stanju, a džamija i tursko kupatilo datiraju iz istog vremena. Uluhan džamija u selu Uluhanu (Kostebeku) napravljeno je u 17. veku i ima dragocenu istorijsku strukturu.

Polatli: Polatli, 78 km od Ankare, osnovan je oko 3000. p.n.e., centar tadašnjeg Gordiona i okoline, koji je bio poslednji frigijski grad na svetu. Gordionom su redom vladali Hetiti, Frigijci, Persijanci, Rimljani i Vizantijci, i pridodao ga je Otomanskom carstvu 1516. Javuz sultan Selim.

Selo Jasihojuk i okolina, koje leži 20 km severozapadno od današnjeg Polatlija, može se s pravom smatrati rodnim mestom istorije. Tu postoji 86 humki i kraljevskih grobnica, kao i veliki broj artifakata iz grada.

Sereflikodžhisar: 148 km od Ankare, Sereflikodžhisar je prvi put nastanjen između 1400-1300. p.n.e.  U doba Seldžuka, postojala je tvrđava oko brda odmah do grada, a druga tvrđava čak na višem brdu. Slano jezero, koje je drugo po veličini u Turskoj, takođe je u ovoj oblasti. Hirfanli brana i jezero koje se nalazi na severu omogućuju irigaciju ovog suvog regiona u kojem postoji i farma riba. Slano jezero, džamija Kursunlu, tvrđava Kodžhisar i tvrđava Parlasan su sve popularne turističke destinacije.

Za više informacija o Ankari posetite zvanicni sajt Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Galerija