Naslovna » Korisne informacije

Korisne informacije

Antikviteti

Treba imati na umu da je strogo zabranjeno iznošenje antikviteta, antičkih umetničkih dela i antičkih spomenika iz Turske, i na snazi su oštre kazne za osobe koje to pokušaju da učine. Da bi se omogućilo iznošenje takvih predmeta na legalan način potrebno je prethodno pribaviti sertifikate od Direkcije za muzeje.

Carinski propisi

Imajte na umu da sledeće informacije imaju za cilj da daju opštu sliku o carinskim propisima, i naš portal ne prihvata bilo kakvu odgovornost za netačnost informacija. Za dodatne i precizne informacije molimo posetite www.gumruk.gov.tr

Ulaz:

Dozvoljeno je uneti sledeće stavke u Tursku kao robu koja ne podleže carini (duty free):
Vino, Duvan, i ostali luksuzni artikli – Primenjuju se propisi EU.

Dragocenosti –  Da bi se izbegli problemi prilikom napuštanja zemlje preporučuje se da se prijave sve vredne stvari prilikom ulaska u Tursku. Sve lične stvari i predmeti od plemenitih metala ili plemenitog kamenja u vrednosti do 15.000 US$ mogu se uneti ili izneti iz zemlje. Nakit vrednosti veće od ovog iznosa se može izneti iz zemlje samo ukoliko je bio prijavljen na ulazu u zemlju ili uz dokaz da je kupljen u Turskoj sa legalno zamenjenom valutom.

Sportska oprema – šator za kampovanje, jedno ronilčačko odelo za podvodno ronjenje (kvalitet odela utvrđuje podsekretarijat), jedrilica (jedan par), čamac, daska za surfovanje sa opremom za jedrenje na vodi, peraja (jedan par), druge lične stvari po jedan komad (osim skutera za vodu i sanki), komplet za šah, komplet za dame, komplet karata za igranje.

Medicinske stavke – kreveti koji pripadaju pacijentu, motorizovana i nemotorizovana kolica, lekovi za ličnu upotrebu, gas maska i slična zaštitna odeća (do 2 komada).

Izlaz:

Za vredne poklone i suvenire, kao što je tepih, potvrda o kupovini je potrebna zajedno sa računom da je valuta legalno razmenjena. Imajte na umu da je strogo zabranjeno izvoziti antikvitete iz Turske. Minerali mogu biti izvezeni samo uz posebne dozvole.

Valuta – Novac do 5.000 US $ u turskoj ili stranoj valuti se može izneti iz zemlje, pod uslovom da bude prikazano da je valuta dobijena od ovlašćene banke. Veći iznosi turskih ili stranih valuta se moraju prenositi preko banaka. Gotovina koja se donosi u Tursku da bi se razmenila za izvoz iz Turske se mora prijaviti na ulazu.

Deca

Porodica je veoma važna turskom narodu, i naći ćete da su deca dobrodošla svuda, što omogućava veoma prijatan i opuštajući odmor. Savršeno je normalno za čak i veoma malu decu da uveče večeraju sa svojim roditeljima. Većina restorana ima stolice za decu. Mleko u prahu i pelene su lako dostupni. UHT mleko je dostupno u malim kartonskim kutijama sa slamkom.Većina hotela će obezbediti krevetac ukoliko je zatražen unapred. Većina turoperatora i rent-a-car kompanija će na vaš zahtev moći da vam obezbediti sedište za dete u automobilu. Mnogi od većih hotela imaju i klubove za decu i u stanju su da organizuju usluge čuvanja dece.

U principu Turci i Turska su gostoljubivi, i opušteni prema deci i učiniće sve da budu od pomoći.

Feri

Lokalni trajekt servisi voze iz Istanbula preko mramornog mora. Za detaljnije informacije posetite www.ido.com.tr . Drugi trajekt servisi i rute su:

Između Turske i Turske Republike Severni Kipar:
Alanya – Girne;

Mersin – Gazimagosa (Famagusta).

Taşucu – Girne (Kyrenia);

Između Turske i Grčke:
Ayvalık – Lesbos;

Bodrum – Kos;

Çeşme – Chios;

Datça – Symi.

Kuşadası – Samos;

Marmaris – Rhodes

Između Turske i Italije:

Çeşme – Ancona

Çeşme – Brindisi

 

Gradski prevoz

Međugradski autobuski prevoz je udoban, brz, i jeftin. Svaki grad ima autobusku stanicu (otogar) gde svaki autobuski prevoznik ima svoje predstavništvo, gde možete rezervisati i kupiti voznu kartu. Karte takođe možete i kupiti od lokalnih turističkih agencija.

Između Istanbula i Ankare saobraćaju vozovi sa spavaćim kolima, koji su takođe udobni. Karte za voz možete rezervisati i kupiti na bilo kojoj železničkoj stanici ili putem lokalnih turističkih agencija.
Unutar gradova i između lokalnih sela, saobraćaju autobuske linije, kao i dolmuš (zajednički taksiji, obično minibusevi ili velika kola koji saobraćaju duž utvrđenih ruta, kupeći putnike usput.

Cena karte zavisi od puta koji se prevali i plaća se direktno vozaču. Dolmuš predstavlja jeftinu varijantu da putujete. Naziv “dolmuš” bukvalno znači napunjen – što potiče od činjenice da nemaju vozni red već čekaju da bude pun putnika pre nego što krenu.

Putnici sa invaliditetom

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa specijalnim potrebama, najbolje je da proverite sa vašim tur operaterom pre rezervacije vašeg odmora. Odmarališta koja se nalaze na relativno ravnim površinama, te stoga više odgovaraju korisnicima kolica su: Marmaris, Ifmeler, Dalyan, Fethiye/ plaža Calig, Side. Sve osobe koje imaju poteškoća sa hodanjem bi trebale da izbegavaju letovališta na strmim brdima, poput Kalkan and Turunc. Lokacije hotela variraju, te stoga bi trebalo proveriti pre rezervacije, mada neki od novijih i većih hotela imaju objekte posebno izdizajnirane za korisnike kolica, ali i ukoliko nemaju Turci će učiniti sve, često i improvizovati  ne bi li našli rešenje i olakšali ostanak.

 

 

Jezik

Zvanični jezik je turski, dok se engleski i nemački govore u većim gradovima i turističkim mestima, i većina Turaka će jedva čekati da isproba svoje znanje jezika i često će učiniti sve da budu od pomoći. Strani posetioci koji pokušaju da progovore čak i nekoliko reči na turskom će definitivno biti nagrađeni sa još srdačnijim prijemom. Turski nije lak jezik za učenje, međutim prednost mu je u tome što je u potpunosti fonetski, te svako slovo ima samo jedan zvuk uvek izražen na potpuno isti način osim u kombinaciji sa ‘y’ ili ‘g’. Čak su i tuđice u turskom jeziku adaptirane turskom jeziku: ketçap, taksi, futbol, ofsayt, itd. U turskom ne postoje slova ‘q’, ‘w’ ili ‘x’, ali postoje neka slova karakteristična za turski jezik, i akcenat obično pada na prvi slog u reči.

Vodič za izgovor:

c se izgovara kao

ç se izgovara kao č
ğ se neizgovara već samo produžava trajanje samoglasnika koji se nalaze uz njega

ı se izgovara kao vokal koji se može čuti u rečima ‘rt’, ‘prst’

ö se izgovara kao vokal između ‘o’ i ‘u’

ş se izgovara kao š
ü se izgovara kao vokal između ‘u’ i ‘i’

y se koristi da razdvoji samoglasnike i stvori malo drugačije zvuke kao u kombinacijama:

‘ay’ izgovara se kao ‘aj’;

‘ey’ izgovara se kao ‘ej’;

‘iy’ izgovara se kao ‘i’

Lekovi i lečenje

Ukoliko imate prepisane lekove koje treba da ponesete na odmor sa vama, potreban je izveštaj doktora ili kopija recepta.

Za svaki tretman koji primite u Turskoj moraćete da platite, te se preporučuje nabavljanje zdravstvenog osiguranja pre puta. Lekari uglavnom govore engleski jezik, dok u mnogim većim gradovima i odmaralištima, postoje i strane bolnice. Takođe u većini mesta postoje apoteke sa obučenim farmaceutima koji su u stanju da ponude savete za manje bolesti. Za detaljnije informacije molimo posetite www.healthinturkey.org .

 

Mobilni telefoni

Glavni GSM operateri u Turskoj su Turkcell, Vodafone i Avea. Možete da koristite svoj mobilni telefon u Turskoj ukoliko je vaš provajder omogućio međunarodni roming. Međutim ukoliko nameravate da ostanete dugo u zemlji, preporučuje se da kupite lokalnu pripejd SIM karticu. Ponesite vaš telefon i pasoš u prodavnicu mobilnih telefona u kojoj će vaša nova SIM kartica biti registrovana zajedno sa IMEI borjem vašeg telefona i vašim ličnim podacima (neregistrovani telefoni se blokiraju i onemogućava se upućivanje ili primanje poziva). Pokrivenost mobilnim mrežama u Turskoj je dobra, tako da ne bi trebalo da bude problema u većim gradovima i turističkim odmaralištima.

Muzeji

Većina muzeja i palata su otvoreni svakim danom u nedelji osim ponedeljka, međutim postoji par izuzetaka: palata Topkapi je zatvorena utorkom umesto ponedeljkom; palata Dolmabahce je zatvorena ponedeljkom i četvrtkom; a crkva Chora je zatvorena sredom. Za više informacija o poseti muzejima posetite: www.kulturturizm.gov.tr

Narkotici

Imajte na umu da je konzumacija, unos ili iznos narkotika strogo zabranjen i podleže strogim kaznama.

Novac

Valuta u Turskoj je Nova Turska Lira i dostupna je u sledećim apoenima: novčanice (1, 5, 10, 20, 50 i 100 YTL) i kovanice (1, 5, 10, 25 и 50 Kuruša i 1 YTL). Novac se može promeniti bez provizije u menjačnicama, bankama ili hotelima. Devizni kurs se svakodnevno objavljuje u turskim novinama, dok su ATM dostupni u većini mesta. Ukoliko pre odlaska iz Turske planirate da promenite YTL ili kupujete nešto što mora biti prijavljeno na carini, trebalo bi sačuvati priznanice transakcija ne bi li se videlo da je valuta legalno menjana.

U nastavku teksta možete koristiti konvertor i videti koliko vaša valuta vredi u YTL.

Policija

Postoje dve vrste policije u Turskoj – civilna policija i vojna policija (žandarmerija). U mnogim oblastima postoji ili jedna ili druga, ali vrše istu funkciju, dok u nekim oblastima postoji specijalizovana turistička policija. Ukoliko želite da prijavite zločin potrebno je otići do najbliže policijske stanice gde jekrivično delo počinjeno. U turističkim mestima obično postoji neko ko govori engleski jezik, ili možete zatražiti prevodioca. Od vas će obično biti zahtevano da podnesete i potpišete prijavu, i preporučljivo je zahtevati kopiju bilo kog dokumenta u slučaju da vam kasnije zatreba.

Poštanske usluge

Turske pošte su prepoznatljive po žutim i crnim “PTT” znacima. Veće pošte su otvorene od ponedeljka do subote od 08:00-00:00 i nedeljom od 09:00-19:00. Manje pošte su otvorene od 8:30-12:30 i od 13:30 – 17:30 i mogu biti zatvorene vikendom. Pored prodaje poštanskih markica i telefonskih kartica i vaučera, neke pošte razmenjuju stranu valutu, međunarodne poštanske naloge i traveler čekove.

Praznici

Postoje dve vrste državnih praznika u Turskoj:  oni koji Odlukom Vlade padaju na isti dan svake godine, i verski praznici koji padaju različiti dan svake godine, jer prate lunarni kalendar. Tokom praznika banke i državne institucije su zatvorene, dok se život u morskim odmaralištima nastavlja normalno, jer je ovo vreme kad i Turci idu na odmore. Prodavnice i preduzeća podalje od turističkih oblasti mogu biti zatvoreni.

Državni praznici

Nova Godina, 1. januar Dan nacionalnog suvereniteta i Dan dece, 23. april Komemoracija Ataturka i Dan sporta i mladosti, 19. maj Dan pobede, 30. avgust Dan republike, 28. (pola dana) i 29. oktobar

Verski praznici

Şeker Bayramı Praznik koji pada na kraj Ramazana, vremena posta. Uobičajeno se slatkiši razmenjuju kao pokloni. U ruralnijim i konzervativnijim sredinama možda će biti teže jesti ili piti u javnosti tokom perioda Ramazana. Kurban Bayramı Tradicionalno ovca ili krava se žrtvuje na ovaj dan i meso se daje siromašnima, prijateljima, porodici i komšijama.

Rent a car

Sve značajnije međunarodne rent-a-car kompanije, kao i veliki broj domaćih, imaju kancelarije u svim većim centrima i na svim aerodromima.

Saobraćaj

U Turskoj možete voziti ukoliko posedujete međunarodnu vozačku dozvolu ili vozačke dozvole EU i SAD. Trebalo bi da imate vozačku dozvolu, pasoš i osiguranje vozila uvek uz vas, što je potrebno ukoliko učestvujete u nesreći. U Turskoj se vozi desnom stranom, kao u kontinentalnoj Evropi. Znakovi na putu su u skladu sa Međunarodnim protokolom o saobraćajnim znacima, a arheološka nalazišta i objekti od istorijskog značaja su označeni žutim znacima. Turska ima dobru mrežu dobro održavanih puteva. Ograničenje brzine u gradu je 50km/h, 90 km/h van grada, 120 km/h na autoputevima. Benzinskih pumpi ima na svim autoputevima i često su otvorene 24h, dok je bezolovni (kurşunsuz) benzin široko dostupan. Garaže za popravke su često koncentrisane u određenim ulicama i duž autoputeva. Ako planirate da vozite u Turskoj potrebno je da imate međunarodnu vozačku dozvolu, pasoš, saobraćajnu dozvolu za registrovano vozilo, i međunarodnu zelenu kartu (kartu osiguranja) sa jesno vidljivim TR znakom, koji se može kupiti po prelasku granice. U Tursku možete uneti sopstveni automobil na period do 6 meseci, jer na period preko 6 meseci morate da platite porez na uvoz.

Snimanje u Turskoj

Ako planirate da snimate u Turskoj u komercijalne ili svrhe prenosa, moraćete da dobijete odgovarajuće dozvole unapred. Proces obično traje najmanje dve nedelje. Članovima medija ne treba dozvola za snimanje ili viza za snimanje da izveštavaju iz Turske. Potrebno je samo pre odlaska u Tursku obavestiti kancelariju za informisanje turske ambasade, koja će obavestiti kancelariju za informisanje pri nadležnom ministarstvu u Turskoj.

Struja

Napon električne energije je 220V i 50Hz. Standard u turskoj je utičnica centralno-evropskog tipa (dvožilni utikači).

Studenti i mladi

Svi studenti i mladi koji poseduju ISIC, IYC i IYHF kartice ili putuju putem BITS, FIYTO ili  ISTC organizacija mogu iskoristiti prednosti i pogodnosti koje imaju članovi datih organizacija u Turskoj.

Taksi

Taksi je lako uočiti jer je svetlo žute boje. Svi imaju taksimer, ali trebalo bi proveriti da je uključen na početku putovanja. Postoje dve tarife ‘gunduz’ – dnevna tarifa i ‘gece’ – noćna tarifa koja je viša. Ukoliko se putuje van granica grada, obično treba dogovoriti fiksnu cenu unapred.

Telefonski brojevi

Hitna pomoć 112 Međunarodni operater 115 Služba asistencije 118 Policija 155 Žandarmerija 156 Vatrogasci 110

Vizne informacije

3. Decembra 2010. stupio je na snagu Sporazum o Ukidanju Viza, potpisan 12. Jula 2010. izmađu šefova diplomatija Vlade R. Turske i Vlade R. Srbije. U skladu sa sporazumom svi putnici (nosioci putnih isprava) su izuzeti od obaveze za dobijanje vize ukoliko će boraviti u Republici Turskoj u periodu ne dužem od 90 dana svakih 6 meseci, ili ukoliko su u tranzitu kroz Republiku Tursku. Sa turističkim vizama nećete imati pravo plaćenog ili neplaćenog zaposlenja ili boravka, učenja (uključujući programe razmene studenata), ili pokretanja posla u Turskoj. Ukoliko želite da ostanete u Turskoj duže od 90 dana, na koliko se izdaje turistička viza, ili da pokrenete neki posao sa turskim partnerom, biće vam potrebna boravišna viza. Potrebno je da se prijavite u turskom konzulatu u Beogradu sa svim dokumentima relevantnim za vaš zahtev najmanje osam nedelja pre nameravanog datuma odlaska. Potom će vaša prijava biti upućena nadležnim turskim vlastima na odobrenje. Nakon dobijanja boravišne vize, potrebno je da se registrujete kod lokalnih policijskih organa u roku od mesec dana od vašeg dolaska u Tursku u cilju dobijanja boravišne dozvole. Ukoliko želite da produžite vašu dozvolu, potrebno je obratiti se istim policijskim organima pre isteka boravišne dozvole. Pokućstvo se može uneti u Tursku kroz sistem “privremenog uvoza” ukoliko je boravišna dozvola izdata na minimum jednu godinu.  Za sve detalje relevantnih propisa, kao i za informacije o privremenom uvozu auomobila, potrebno je obratiti se Konzularnom odeljenju Ambasade Republike Turske u Beogradu. Osobe koje žele da se prijave za radnu dozvolu, moraju da pokažu niz dodatnih dokumenata turskom konzulatu, uključujući i dokaz o ponudi za posao, uobičajeno u vidu pisma budućeg poslodavca.

Voda za piće

Voda sa česme je hlorisana, te samim tim i bezbedna za piće. Flaširane vode ima svugde i nije skupa.

Vremenska razlika

Turska je na GMT +1 od Srbije.

Vremenski uslovi

Obala Turske koja izlazi na Meditaransko more ima Mediteransku umerenu klimu, sa toplim i suvim letima, i blagim, vlažnim i hladnim zimama. Planine duž obala štite unutrašnji deo kopna od uticaja Mediteranske klime, dajući centralnom Anadolijskom platou kontinentalnu klimu sa izrazitim različim godišnjim dobima. Zime u Anadoliji su jake. Temperature od −30 °C do −40 °C se mogu desiti u planinskim oblastima na istoku, i sneg se može zadržati čak i do 120 dana godišnje. Na zapadu, zimske temperature su ispod 1 °C. Leta su topla i suva sa temperaturama pretežno iznad 30 °C preko dana. Najsuvlji region Turske predstavlja ravnice Konya i Malatya.  Mesec maj je najkišniji mesec dok su jul i avgust najsuvlji meseci u godini. Za opšte informacije o vremenskim uslovima i najtačniju vremensku prognozu posetite www.meteor.gov.tr .  

Valuta

Turska valuta je Nova turska lira (TL).