Naslovna » Mediteransko more, Turističke destinacije

Antalija

20 May 2009

Površina: 20.815 km²
Broj stanovnika: 1.719.751 (2000)
Pozivni broj: 07

Zbog svojih arheoloških i prirodnih bogastava, Antalija (Antalya) je poznata kao „turska rivijera”. Sunce, more, priroda i istorija kombinovani su u ovom veoma popularnom letovalištu koje ima neke od najčistijih plaža na Mediteranu. 630 km obale ove regije prepuno je drevnih gradova, luka, memorijalnih spomenika i plaža, skrivenih pećina i bogatih šuma od kojih se do mnogih može lako doći od grada.

Sa svojim bulevarima oivičenim palmama, svetski poznatim marinama i starim zamkom sa karakterističnom tradicionalnom arhitekturom smeštenim u sred modernog grada, Antalija je glavni turistički centar Turske. Pored velikog broja hotela, restorana, barova, noćnih klubova i prodavnica, grad je domaćin i mnogih sportskih aktivnosti tokom cele godine, uključujući međunarodna takmičenja u odbojci na pesku, triatlonu, turnire u golfu, mačevanju, tenisu i vožnji kanuom. Kulturni centar koji je otvoren 1995. godine domaćin je mnogih događaja iz sveta muzike, pozorišta i umetnosti. Glavne turističke atrakcije u gradu uključuju staru gradsku četvrt u centru grada sa rimskim zidovima, poznatu kao Kaleiči i mnoge dobre muzeje.


Distrikti: Najvažniji gradovi i regije Antalije su Akseki, Alanja, Elmali, Finike, Gazipaša, Gundogmus, Ibradi, Kale, Kaš, Kemer, Korkutali, Kumludža, Manavgat-Side, Serik i Kale-Demre.

Akseki: Posle Alanije, Akseki je nastariji distrikt u antalijskoj oblasti, koji se nalazi u oblasti stenovitih i šumovitih planina Toros. Istorija Aksekija proteže se sve do rimskog vremena kada je grad bio poznat kao Marsla (Marulja) i u njemu postoje kontinurani tragovi ljudskih naseobina sve do današnjeg vremena. Razvoj turizma u antalijskom regionu poslednjih godina počeo je da se oseća i u Aksekiju. Regija je poznata po brojnim visibabama koje se pojavljuju u velikom broju tokom kasne zime i veliki broj turista dolazi da vidi kako se cveće pomalja kroz snežni pokrivač planina najavljući proleće.

U planinama Giden Gelmez obitava veliki broj divokoza koje su zaštićene zakonom i lov je dozvoljen samo uz specijalnu dozvolu. U selima Sinan Hodža i Gumušdamla postoje velika uzgajališta pastrmki. Od divljači u ovoj regiji takođe obitavaju planinske divokoze, zečevi, medvedi i lisice.

Druga mesta vredna posete su visovi Goktepe, planine Giden Gelmez, visovi Čimi, dolina Irmak i 340 metara duboka Budžaklan pećina koja je otkrivena tek nedavno. Arhitektonski zanimljve zgrade su brojne medrese i Ulu Džamija.

Elmali
Ne zna se tačno vreme osnivanja Elmalija (Elmalı) koji se nalazi na granici sa drevnom Likijom. Iskopavanja u Karašu na istoku, u blizini sela Semahojuk i na zapadu, u blizini sela Bejler, navode na zaključak da je ova regija bila naseljena još u bronzano doba.

Tokom istorije ova regija je delila uspone i padove Likije i njome su vladali Persijanci, Grci, Rimljani, Vizantijci, Seldžuci i Osmanlije.

Tumuli (humke): Postoji nekoliko humki u selima oko Elmalija. Prva se nalazi zapadno od grada, u selu Mugren na vrhu male tvrđave koja potiče još iz rimskog vremena. Površinska arheološka istraživanja pokazuju da su se u ovoj regiji smenjivale civilizacije od bronzanog doba do danas. U selu Semahojuk postoji više humki, jer je na tom mestu bilo smešteno osmansko groblje, tako da tu nisu vršena dalja istraživanja. Treća i najveća humka nalazi se u Bejleru, južno od puta Elmalija-Kaš. Izvršena iskopavanja pokazuju  da je ova regija bila kontinuirano naseljena od bronzanog doba do danas. Artefakti pronađeni u ovim iskopavanjima smešteni su Antalijskom muzeju.

6 km istočno od sela Elmalija, blizu sela Bajindir, nalazi se nekoliko humki jedna do druge. Predmeti pronađeni u arheološkim iskopavanjima ovih tumula datiraju od 7. veka pre nove ere. Ovi predmeti izloženi su u posebnom delu Antalijskog muzeja i predstavljaju presek civilizacija koje su postojale na ovom području. Među pronađenim predmetima nalazi se i statueta od srebra i dva medveda od slonovače, što pokazuje da su civilzacije drevne Antalije dostizale visok tehnološki i kulturni nivo.

Memorijalne grobnice (turbe): Postoje grobnice u Karaburnuu i Kizilbelu. Zid Kraljeve grobnice u Karaburnuu, na putu Antalija-Elmali, ukrašen je dekorativnim freskama sa scenama iz lova i rata. Grobnica Kizilbel, zapadno od grada, na putu Elmali-Juvajol, sastoji se od jedne prostorije napravljene od krečnjačkih blokova.

Često opisivana i kao „blago veka”, ova grobnica je otkrivena 1984. godine, severno od puta Antalija-Elmali, između Kraljeve grobnice i sela Gokpinar. U grobnici se nalazilo 190 komada antičkih srebrnih novičića, koji su pljačkaši prošvercovali u Ameriku. Ovo blago je još uvek izloženo u Bostonskom muzeju lepih umetnosti kao deo privatne kolekcije. Za četrnaest komada antičkih dekadarmi u vrednosti od 600 000 dolara veruje se da predstavljaju navrednije ikada pronađeno antičko blago.

Džamije: U najintersantnije džamije u ovoj oblasti spadaju Selčuklu-džamija, Kutuk-džamija, Sinan-i Ummi džamija, Omer Paša džamija i brojne medrese.

Korkuteli
Korkuteli regija, udaljena 67 km od Antalije, okružena je Antalijom na istoku, Bodrumom na severu, Muglom na jugozapadu i Elmalijom i Kumludžom na jugu. U ovoj regiji bogatoj jezerima oseća se mediteranska klima, ali što se više zalazi u kopno sve više se oseća uticaj kontinentalne klime sa hladnim zimama i vrućim letima.

Aladinova džamija nalazi se 3 km zapadno od Korkutelija. Međutim, od cele džamije danas su ostala samo njena velelepna vrata. U istoj regiji nalazi se i verska škola Selžuk koja nosi naziv po svom osnivaču, a izgradio ju se El Emin Sinaedin iz dinastije Hamidogullara 1319. godine.

Gundogmuš
Veliki broj arheoloških ruševina nalazi se u Gundogmuš regiji (Gündoğmuş), 182 km od Antalije. Najvažniji su ostaci grada Aja Sofija, 7 km severno od Guzel Bag Budžagija. Međutim, detaljna arheološka istraživanja u ovoj regiji još nisu obavljena. Značajni arehološki ostaci postoje i u Asara u Sumeni (7 km od centra grada), Kesea (2 km istočno od sela Senir) i Gedefija (11 km jugo-zapadano od Gundogmuša).

U ovom kraju vredni su pažnje i Džem-pašina džamija, arheološki ostaci na vrhu Sinek planine, 15 km istočno od centra grada, između Gundogmuša i Pembelika i ostaci Kazarija na Tašagiru na auto-putu Gundogmuš-Antalija.

Gazipaša
Smešten 180 km daleko od Antalije, Gazipaša (Gazipaşa) je ljupki mali grad sa plažom dugačkom 10 km, predivnim šumama i tirkiznim zalivima. Iskele, mesto sa prelepim plažama Koru i Kahjalar, važno je mesto za parenje retke vrste kareta kornjača. Do skora nerazvijen, Gazipaša je na putu da postane atraktivan turistički centar sa razvijenim smeštajnim kapacitetima, uslovima za rekreaciju, aerodromom i lukom, koji su još u izgradnji, ali sa prelepom prirodom i značajnim istorijskim spomenicima.

Antiokija Ad Kragum: 18 km istočno od Gazipaše i selu Gunej, nalaze se ostaci ovih antičkih ruševina, koje se protežu na tri brda na morskoj obali. Ove građevine izgrađene za vreme poslednjeg kralja Komagena, Antioha IV. Pronađeni su ostaci zamka koji datira iz rimskog i vizantijskog vremena, bulevari oivičeni stubovima, agora, kupatila, trijumfalna kapija, crkva i gradsko groblje. Memorijalna grobnica sa stubištem ispred ulaza dobro je očuvana i predstavlja tipičnu građevinu ove regije.

Adanda (Lamos) je drevni grad koji se nalazi 15 km severoistočno od Gazipaše i 2 km severno od današnjeg sela Adanda, na vrhu visokog i strmog brda. Grad je opasan zidinama sa visokom kulom istočno od gradske kapije, a od sačuvanih građevina ističu se fontana uklesana u stenu i dva hrama. Takođe su sačuvani i grobovi u gradskoj nekropoli napravljeni od jednog komada isklesane stene. Ovi arheološki ostaci predstavljaju odlične primere kulture i umetnosti planinske oblasti Kilikije.

Nefelis: Do ovih drevenih ostataka može se doći kroz selo Muzkent, udaljeno 12 km od puta Gazipaša-Anamur. Lokalitet se nalazi 5 km istočno od puta i do njega se stiže malim seoskim putem. Nefelis je okružen morem i strmim stenama. Grad se sastoji od ostataka velikog broja građevina koje se protežu u pravcu istok-zapad. Sačuvane su građevine iz rimskog i vizantijskog perioda uključujući srednjovekovni zamak, hram, muzički salon, vodovod i groblje.

Selinus: Smešten na jugozapadnim padinama zaliva Hadžimusa na Gazipašinoj obali, Selinus je jedan od najvažnijih gradova u planinskoj regiji Kilikije. Na vrhu brda nalaze se ostaci naselja, kao i zidovi i kule srednjevekovne tvrđave, koji su prilično dobro očuvani. Do današnjeg dana sačuvalo se skladište vode i lokalna crkva. Na padinama blizu obale sačuvana su kupatila, trg, Islami Japi (vila), vodovod i groblje. Većina skeletnih ostataka iz ove nekropole preneta je u Alanjski muzej, omogućavajući rad muzejske arheološke radionice.

Kumludža
Smeštena u dolini formiranoj nanošenjem mulja i zemlje koje su reke Alakir i Gavur donosile sa okolnih planina, Kumludža (Kumluca) je okružena gradovima Finike i Elmali. U gornjim delovima doline Alakir, kada reka naraste usled bujanja njenih pritoka sa planina Onemli i Bejdaglar, javljaju se pastrmke i prugasti cipali.