Naslovna » Egejsko more, Turističke destinacije

Izmir

20 May 2009

Površina: 11.973 km²
Broj stanovnika: 3.370.866 (2000)
Pozivni broj: 35

Izmir je treći po veličini grad u Turskoj sa oko 2,5 miliona stanovnika, druga po veličini luka posle Istanbula, i dobar saobraćajni čvor. Nekada antički grad Smirna, sada je moderni, razvijeni i prometni komercijalni centar, smešten oko velikog zaliva, okružen planinama. Široki bulevari, zgrade sa staklenom fasadom i moderni šoping centri pokriveni su tradicionalnim crvenim crepom, a tu su i tržnica iz 18. veka, stare džamije i crkve, mada grad više odiše atmosferom mediteranske Evrope nego tradicionalne Turske.

Klima je prijatna, sa relativno blagim letom zbog osvežavajućeg povetarca sa Egejskog mora. Dugačko atraktivno šetalište oivičeno palmama, Birindži Kordon, koje se proteže čitavom dužinom grada do trajektnog terminala Alsandžak, popularno je mesto za večernje šetnje, a duž obale se nalazi mnogo kafića. Izmir pruža dobar izbor kulturnih događaja i zabave, od Arheološkog i Etnografskog muzeja, Izmirske državne opere i baleta i Izmirskog državnog simfonijskog orkestra do mnogih barova i klubova. Ovaj kosmopolitski i živ grad postaje još prometniji tokom međunarodnog Izmirskog festivala (od sredine juna do sredine jula) sa muzikom, igrom i predstavama u obližnjim gradovima Češme i Efes.


Distrikti: Balčova, Čigli, Gaziemir, Karšijaka, Konak, Alijaga, Bajindir, Bergama, Bejdag, Bornova, Budža, Češme, Dikili, Foča, Karaburun, Kemalpaša, Kinik, Kiraz, Menderes, Menemen, Narlibahče, Odemiš, Seferihisar, Selčuk, Tire, Turbali i Urla.

Aliaga: Aliaga, koji se nalazi 60 km severno od Izmira, čuva znake civilizacija Izmira i Bergame. Četiri od dvanaest gradova koji čine najveće i najvažnije od ajolskih gradova čiji broj premašuje 30 na egejskoj obali, nalaze se unutar teritorija pokrajina Aigaija, Kime, Mirna i Grineion.

Dikili: Dikili je prelepa oblast i popularno letovalište koje se nalazi na udaljenosti od oko 120 km severno od Izmira. Čandarli je u blizini, i ta oblast odiše prirodnom lepotom kao i istorijskim značajem. Tu se nalazi i kratersko jezero u selu Merdivenli, borove šume i prastare pećine u Demirtašu i Delitašu. Ova oblast je takođe poznata po vrelim izvorima koji se mogu videti u selima Nebiler, Bademli i Kodžaoba. Luka Dikili je dovoljno velika za tri putnička broda i predstavlja dobru saobraćajnu vezu.

Seferihisar: Antički grad Teos u regiji Siadžik, ostaci Karakose u Doanbej – Regija Gerenalani, nekadašnja naseobina konstruisana unutar tvrđave, napravili su je Otomani u Siadžiku, monumentalne strukture Seldžuka i Otomana u centru oblasti, čije naseobine datiraju od 1000. g.p.n.e, čine arheološki i istorijski potencijal regije. Seferihisar ima predivne plaže i zalive sa obalom dugačkom 27 km.

Menderes: Oblast Menderes, koja privlači pažnju svojom mandarinom vrste satsuma, predivnim zalivima i istorijskim vrednostima, je 20 km od Izmira. Antički grad Lebedos je na zapadu ove oblasti u regiji Urkmez. Ostaci antičkih gradova Kolofona, Klarosa, Notiona i Lebedosa koji se nalaze na putu Menderes – Selčuk toliko su blizu jedno drugom da čine važan arheološki izvor ove oblasti. Oblast Gumuldur je veliki proizvođač satsume – svetski poznate vrste mandarine. Ozdere je jedan od devet velikih turističkih regiona egejske regije, turistička oblast u kojoj ribari amateri pecaju u čistom moru na čistoj obali. Perle različitih boja i oblika koje proizvode stanovnici sela Goredže u Menderesu privlače pažnju domaćih i stranih turista.

Karaburun: Karaburun se nalazi na severu poluostrva Urla, a njegove severne i zapadne obale imaju predivne zalive koji okružuju izmirski zaliv. Tu su se nalazile naseobine koje datiraju iz kamenog doba, a iskopavanja su pokazala da je to bio razvijeni kulturni centar tokom hetitskog perioda, a zatim i trgovački centar tokom civilizacija Ajola, Lidije i Rima. To je sada najnovije predgrađe Izmira u kojem se nalazi nekoliko pansiona i ribljih restorana. Njegova najdramatičnija odlika je okolina, sa selima i voćnjacima koji se drže na strmoj kamenoj litici. Postoji autobuski prevoz u ovoj oblasti, mada privatna vozila nude više mogućnosti za istraživanje.

Urla: Urla se nalazi na sredini poluostrva i ima sve karakteristike Egeja. Leži 38 km zapadno od Izmira i nekada je bila kulturni centar sa iskopanim ostacima koji datiraju još od Hetita. To je prvobitno bilo mesto jonskog grada Klazomene, sa verovatno najstarijom redovno korišćenom lukom na svetu. Umetnička dela i skulpture koje su nađene tokom iskopavanja izložene su u Luvru, Narodnom muzeju Atine i Izmirskom arheološkom muzeju.

Torbali: Stari jonski grad, čuven po vinima i religioznom centru, ima tri mermerna oltara posvećena rimskom imperatoru Avgustu i njegovom usvojenom sinu Germanikusu u antičkom pozorištu koje dominira dolinom. Umetnička dela nađena tokom iskopavanja izložena su u muzejima Izmira i Efesa. U gradu se nalaze ostaci stare luke i nekoliko kompleksa odmarališta na atraktivnom položaju, pored borove šume.

Odemiš: Na severu Odemiša, koje se nalazi 113 km jugoistočno od Izmira, nalaze se ostaci Hipaiapa. Istorijska važnost ovog regiona počinje sa Birgi, zapadno od Odemiša, koji je bio glavni grad tokom perioda vladavine dinastije Ajdinogulari i u kojem se nalaze izvanredni primeri arhitekture Seldžuka i Otomana. Birgi se nalazi na listi svetske kulturne baštine od 1994. godine, a mesta od interesovanja uključuju majur Čakiraga, medresu Imam-i Birgivi i mauzolej Sultan Šah.

Tire: Jedan od najvećih gradova u oblasti, Tire se nalazi 82 km jugoistočno od Izmira i leži u podnožju planina Ajdin. Njegovo dugo kulturno nasleđe uključuje period pod Hetitima, Frigijcima, Lidijcima, Persijancima, Rimljanima i Vizantijcima, a razvio je jake ekonomske veze i tokom otomanskog perioda. Grad ima atraktivnu staru četvrt sa mnogim impresivnim primerima islamske kulture, i živahnu tržnicu utorkom sa velikim uticajem ciganske populacije u okolnim selima.

Kemalpaša: Istorija Kemalpaše, koji leži 29 km od Izmira, datira iz 1300. godine p.n.e. Bio je dom civilizacija Akada, Hetita, Seldžuka i Otomana, i služio je kao odmaralište između artskih i jonskih gradova tokom rimskog i vizantijskog perioda. Jedini ostaci od Hetita u egejskoj regiji je reljef u Karabelu, koji se nalazi u ovoj oblasti. Ranije poznat po antičkom imenu Nimfaion, grad leži u podnožju planine Nif na visini od 200 m nadmorske visine, i poznat je po trešnjama, višnjama i borovima šumama.

Galerija

Za više informacija o Izmiru posetite zvanicni sajt Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.