Naslovna » Mediteransko more, Turističke destinacije

Kaš, Antalija

20 May 2009

213kas

Kaš (Kaş) je bio jedan od najvažnijih gradova u Likiji, a sada je malo turističko mesto sa brojnim istorijskim spomenicima. To je stari gradski centar sa stenovitom obalom i zlatnim plažama blizu grada. Ovde je moguće baviti se raznim vodenim sportovima kao što su plovidba kanuom, skijanje na vodi, ronjenje i praglajding, kao i ronjem u pećininama sa opremom uz pomoć koje je moguće istražiti duboke i mračne podzemne vode. Za one koji vole morsku plovidbu postoje i ture pod imenom Plavo krstarenje (Mavi Yolculuk), kao i brojne mogućnosti odlaska na ekskurzije do susednih ostrva.

Istorija
Arheološki nalazi su pokazali da je Habesos najstarije poznato ime ovog drevenog grada. Grad je ipak poznatiji pod imenom Antifelos, jer su tu nalazila luka aničkog grada Felosa. Arheološka istraživanja pokazala su da ljudske naseobine na ovom području datiraju od 4. veka pre nove, a verovatno i ranije, ali je grad vrhunac svog razvoja doživeo za vreme Rimskog i Vizantijskog carstva kada je bio centar epioskopije. Grad je bio posebno značajan kao trgovačka luka kroz koju su uspostavljani kontakti sa udaljenim delovima zemlje, a u rimsko vreme grad je bio posebno poznat po izvozu sunđera. Grad su osvojili Arapi i pridodat je teritoriji andolskih Seldžuka kada je dobio naziv Andifli. Posle pobede nad Seldžucima, Osmanlije su grad priključile svojoj teritoriji. Naziv Kaš znači „obrva” ili „zakrivljena povrišina” i opisuje izgled grada u čijoj pozadini se nalazi 500 m visoka stena.

Klima
Leta u Kašu su topla i suva, tipčna za Mediteran, a dnevne temperature se kreću oko 35°C. Zime su tople, iako je temperatura nešto niža u toku noći i spušta se ispod 10°C.

Za više informacija o Kašu posetite zvanicni sajt Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.