Naslovna » Egejsko more, Turističke destinacije

Kušadasi, Ajdin

20 May 2009

Ovo primorsko letovalište doživelo je ubrzan razvoj u poslednjih 30 godina postajući posebno popularno među paket-aranžman turistima iz Evrope. Kušadasi (Kuşadası) je sedamdesetih godina imao 6.000 stanovnika, da bi se danas taj broj popeo na 50.000, iako veliki broj ljudi dolazi u regiju samo u toku letnjih meseci radeći u turističkom sektoru.

Mnogi brodovi koji obilaze egejska ostrva staju u Kušadasiju, posebno zbog njegove blizine (20 km) Selčuku. Kušadasi je dobro polazno mesto za istraživanje drugih starih gradova kao što su Pirin i Didima.

Iako u samom Kušadasiju ima malo istorijskih spomenika, grad je popularan zbog svojih brojnih hotela, restorana, prodavnica suvernira i tepiha, kao i zbog živog noćnog života. Oblast Kale ima sačuvane stare tradicionalne kuće i uske ulice i turistima pruža sliku Kušadasija iz prethodnih perioda. Najpopularnija plaža je Kadınlar Plajı, 2,5 km južno od grada, kojom dominraju veliki hoteli i koja je leti preplavljena posetiocima. Južno od nje, blizu poluostrvskog grada Jilandži Burnu, nalazi se više malih plaža.